Hoe leg je andere uit wat autisme nu echt is?
Autisme of Autisme spectrum stoornis is zoals het woord al zegt een breed spectrum, waardoor net zoals ieder mens anders is ook een persoon met autisme anders is dan een ander persoon met autisme. Waar je tegen aan loopt zal ook per persoon verschillend, sociaal onhandig is ook een ruim begrip en het kan zomaar zijn dat de een wel moeite heeft met het sociaal onhandig zijn en de ander er totaal geen moeite mee heeft, of ene ander er nu last van heeft of niet. Begrijpen van een situatie, persoon of gezin is hierdoor een nogal complex gebeuren. Een persoon die volgens vele zwaar autisme heeft doordat hij/zij geen contact maakt of niet kan praten o.i.d. kan er zelf misschien wel heel weinig last van ondervinden. Terwijl een op het oog goed meekomend kind./ volwassenen elke dag een enorme strijd levert omdat hij/zij eigenlijk gewoon mee wil komen.
Als het allemaal zo ingewikkeld in elkaar zit, is het vaak zelf al moeilijk te begrijpen als je er midden in zit, van iemand die er niet dagelijks tussen inzit kan je dus ook niet verwachten dat het begrepen wordt. Vaak wil men het wel begrijpen maar leg het maar eens uit. Mijn zoon is bijvoorbeeld een slimme jongen, stelt je telefoon wel even in zodat je optimaal kan genieten van je pokemon go, kan een goed gesprek voeren over politiek, normen en waarden. Maar 5 minuten later komt hij over als een stuk jonger kind, en vervalt in kleuter gedrag. Leg dan maar eens uit dat dat erbij hoort, dat is nu net 1 van de valkuilen. Of mijn dochter die bij elke gelegenheid contact weet te maken met zowel elk kind als volwassenen, meteen roept ik heb ene vriendin gemaakt en dat ook echt geloofd, maar regelmatig alleen over het schoolplein dwaalt en leeftijdgenootjes na een eerste kennismaking gewoon niet begrijpt. Iets wat op het oog meevalt kan in een veilige situatie ineens heel anders zijn. De opmerking, maar gelukkig zijn het slimme kinderen kan voor mij best kwetsend overkomen, ja ze zijn slim, maar ook dat is een valkuil wat het niet makkelijker maakt, net zo min denk ik als er juist sprake is van ene lager iq, want als je dat niet aan de buitenkant ziet is het lastig te beseffen dat iets niet begrepen wordt.
En toch willen we graag begrip, geen medelijden, maar begrip voor situaties, maar kunnen we dat eerlijk gezegd verwachten dan? Verwachten niet, hopen wel. Misschien moet de vraag niet zijn, wat is autisme? maar moeten we de vraag veranderen, wat betekend autisme voor jullie? En kunnen we met het antwoord op deze vraag het voor onszelf helder krijgen, maar zeker ook voor de mensen om ons heen, waarvan we hopen op begrip.